Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Зимна яхния с праз и замразена бамя

Зимна яхния с праз и замразена бамя

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Зимна яхния с праз и замразена бамя
Снимка: Росица Петрова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Сервирайте тази вкусна зимна яхния с праз и бамя, поръсена с нарязан пресен магданоз, с домашен хляб и хубава туршийка. Добър апетит!"

Необходими продукти

  • праз - 2 стръка
  • моркови - 1 бр.
  • пащърнак - 1 бр.
  • картофи - 4 бр. средни
  • бамя - 300 г замразена
  • сол
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • джоджен
  • целина - листа
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази вкусна и витаминозна зимна яхния си пригответе първо зеленчуците.

Почистете и нарежете на ситно 2 стръка праз, моркова и 1 корен пащърнак.

Обелете и нарежете картофите.

Загрейте малко олио и задушете в него първо праза, моркова и пащърнака заедно с няколко лъжици вода.

Щом празът омекне и зеленчуците останат само на мазнина, прибавете по лъжица брашно и червен пипер. Разбъркайте и налейте около 800 мл зеленчуков бульон или вода.

Щом заври прибавете нарязаните картофи и замразената бамя, без да я размразявате, както и сол и черен пипер на вкус.

Оставете яхнията с бамя да къкри на средна степен на котлона за 30 минути, до готовност на зеленчуците.

10 минути преди готовност прибавете сух джоджен и ситно нарязани листа целина.

Сервирайте тази вкусна зимна яхния с праз и бамя, поръсена с нарязан пресен магданоз, с домашен хляб и хубава туршийка.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: