Начин на приготвяне
За тази вкусна и витаминозна зимна яхния си пригответе първо зеленчуците.
Почистете и нарежете на ситно 2 стръка праз, моркова и 1 корен пащърнак.
Обелете и нарежете картофите.
Загрейте малко олио и задушете в него първо праза, моркова и пащърнака заедно с няколко лъжици вода.
Щом празът омекне и зеленчуците останат само на мазнина, прибавете по лъжица брашно и червен пипер. Разбъркайте и налейте около 800 мл зеленчуков бульон или вода.
Щом заври прибавете нарязаните картофи и замразената бамя, без да я размразявате, както и сол и черен пипер на вкус.
Оставете яхнията с бамя да къкри на средна степен на котлона за 30 минути, до готовност на зеленчуците.
10 минути преди готовност прибавете сух джоджен и ситно нарязани листа целина.
Сервирайте тази вкусна зимна яхния с праз и бамя, поръсена с нарязан пресен магданоз, с домашен хляб и хубава туршийка.
Добър апетит!