Начин на приготвяне
Почистете от дръжките бамята и я измийте добре.
Кипнете в тенджера вода с малко сол. Щом заври, пуснете бамята за 3-4 минути, извадете и я отцедете добре.
Запържете в загрятото олио наситнения лук заедно с малко сол и лъжичка вода. Щом поомекне, добавете настърганите морков и чесън. Разбъркайте и продължете задушаването още 1-2 минути.
Прибавете наситнените домати и доматения концентрант. Поръсете с червен пипер и гответе до изпаряването на течността.
Прибавете към зеленчуците бамята и сипете вода, която да покрива продуктите с два пръста. Варете яхнията под капак за 20-тина минути на умерено силен котлон.
Овкусете със сол и подправките. Прибавете и отцедения лимонов сок.
Сгъстете ястието с размитото с малко вода брашно. Гответе още няколко минути и свалете от огъня.
Готовата зеленчукова яхния поръсете с още малко нарязан магданоз и сервирайте веднага.
Постното ястие с бамя и домати е готово.