Начин на приготвяне
Преди да започнете с приготвянето на постното ястие, трябва да накиснете лещата за 12 часа в солена вода. След това я изплакнете и сварете в нова вода.
През това време обелете, посолете и оставете патладжана да си пусне горчилката за 15 минути. Нарежете го на дребно.
Накълцайте на ситно лука, морковите и чесъна, запържете ги. Към тях добавете чушката, тиквичките - обелени, на кубчета, а после и патладжана. Овкусете със сол и черен пипер.
Към задушените зеленчуци добавете и лещата заедно с половин чаша вода, от тази, в която сте я варили.
След 5 минути сипете домата и магданоза. Гответе още 5 минути лещата със зеленчуци.
Постното ястие от леща, патладжан и тиквички е готово.