Ezine.bg»Мерки и количества

Мерки и количества

Колко трябва да бъде голяма чашата, когато напишете 2 чаени чаши брашно, а какво подразбирате под кафена чаша?
За мнозина от нас готвенето е страст, но дори и най-изпечените кулинари рядко вече си позволяват да готвят на око, а предпочитат да използват точни грамажи.
За съжаление все още в много рецепти вместо грамове, се използват мерни единица като чаени чаши, пакетчета, супени лъжичи или кофички кисело мляко, което затруднява не само начинаещите готвачи, но дори и майсторите.
За ваше улеснение ще ви дадем точните грамажи и милилитри на най-употребяваните продукти в кухнята.
  • Чаена чаша - 200 мл;
  • Кафена чаша - 100 мл;
  • Супена лъжица - 15 мл;
  • Чаена лъжица - 5 мл;
ПродуктЧаена чаша – 200 млКафена чаша – 100 млСупена лъжица – 15 млЧаена лъжица – 5 мл
брашно /пшенично/140 г70 г10 г5 г
брашно /царевично/130 г65 г10 г5 г
вода200 г100 г18 г6 г
желатин--10 г4 г
захар200 г100 г15 г5 г
захар пудра190 г95 г14 г4 г
амонячна сода--10 г3-4 г
какао140 г70 г9 г3 г
канела на прах220 г110 г15 г5 г
кисело мляко240 г120 г20 г10 г
зехтин--13 г4-5 г
леща200 г100 г15 г8 г
грис150 г75 г12 г4 г
зрял фасул150 г75 г12 г4 г
ликьор--20 г7 г
маргарин разтопен240 г120 г18 г9 г
мармалад240 г120 г20 г10 г
мас разтопена220 г110 г17 г8 г
масло краве разтопено220 г110 г17 г8 г
масло растително180 г90 г14 г7 г
мед300 г150 г25 г13 г
мляко прясно200 г100 г12 г7 г
олио200 г100 г15 г7 г
орехи смлени80 г40 г6 г3 г
орехи счукани120 г60 г11 г6 г
ориз200 г100 г15 г8 г
оцет200 г100 г15 г8 г
сметана квасена210 г105 г21 г12 г
сметана течна200 г100 г12 г6 г
сол220 г110 г15 г5 г
стафиди-60 г12 г-
суха мая--11 г3.5 г
сода бикарбонат--20 г6-7 г
сухо мляко100 г50 г6 г2 г
фасул зрял190 г95 г--
червен пипер---4 г
черен пипер---2 г
чубрица---1 г
Разбира се, в рецептите се използват и други нестандартни мерни единици, като пакетчета, кофички кисело мляко, шипки и шепи и дори кибритени кутийки. Тук отново може да разчитате на нас.
  • 1 щипка подправки е около 1 грам - захар, сол, брашно, черен или червен пипер.
  • 1 шепа сол - 80 г;
  • 1 шепа ориз - около 50 г;
  • 1 шепа жито - около 55 г;
  • 1 бучка захар около 6 гр
  • 1 яйце - около 50 - 60 г размер М;
  • 1 чушка - около 50 г;
  • 1 домат - около 70-100 г;
  • 1 картоф - около 40-100 г;
  • 1 морков - около 30-40 г;
  • 1 малка глава лук - 30-40 г;
  • 1 голяма глава лук - 100 г;
    Грамажи по магазините:
  • Кисело мляко (кофичка) - 400 г.
  • Заквасена сметана (кофичка) - 400 г.
  • Готварска или сладкарска сметана (опасковка) - 200 г /има и големи по 400 г/.
  • Майонеза (кофичка) - 200 г.
  • Желатин (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
  • Лимонтозу (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
  • Бакпулвер (пакетче) - 10 г или 1 с.л.
  • Ванилова захар (пакетче) - 8 г
  • Масло (пакетче) - 125 г, а голямото - 250 г.
  • Прясна мая (кубче) - 42 г
  • Суха мая (пакетчета) - от 7 г и 11 г.
  • Едно пакетче суха мая от 11 грама се равнява на 1 равна супена лъжица мая.
  • Едно пакетче суха мая от 7 грама се равнява на 2 равни чаени лъжици мая.
  • Едно пакетче бакпулвер е 10 г и е достатъчно за приготвянето на 500 г брашно.
  • Готварската и сладкарската сметана е в разфасофки от 200 и 400 мл.
Пишете ни, ако имате предложения за добавяне/редактиране на някои от представените мерки и количества.