Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците в две купи. В купата с белтъците добавете щипката сол и разбийте до получаването на пухкав и твърд сняг.
В купата с жълтъците добавете ваниловата и кристалната захар, разбийте докато побелеят.
Добаевте лимоновата кора и сок при жълтъците, като продължите да разбивате и кремът стане още по-пухкав.
На части прибавете нишестето с бакпулвера, като го пресявате с цедка. Бъркайте плавно с помощта на силиконова шпатулка.
Щом се получи гладка смес, добавяйте на части от разбитите белтъци, като бъркате от краищата на купата в кръг, като завършвате в средата. Имайте предвид, че движенията трябва да бъдат само в една посока, за да се усвоят по-добре белтъците.
Сипете сместа в тавичка с хартия за печене (диаметър 22-23 см.) и сложете да се пече в загрята на 175 градуса фурна без вентилатор. Печете около 35 минути или до суха клечка.
Изключете фурната и отворете вратата до половината, оставете кекса да изстине вътре - така няма да спадне от промяната в температурата. Охладения кекс поръсете обилно с пудра захар и поднесете.
Моят дунапренен кекс е готов.