Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Моят дунапренен кекс

Моят дунапренен кекс

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Моят дунапренен кекс
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
7
"Невероятен дунапренен кекс - мекичък и много вкусен"

Необходими продукти

  • царевично нишесте - 125 грама фино
  • бакпулвер - 15 грама
  • яйца - 3 бр. (L - XL)
  • зехтин - 125 мл (или олио)
  • лимонова кора - 1 бр. кората
  • сол - 1 щипка
  • лимонов сок - от 1/4 лимон
  • захар - 150 г
  • ванилова захар - 8 г
  • пудра захар - за поръсване на готовия кекс
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците в две купи. В купата с белтъците добавете щипката сол и разбийте до получаването на пухкав и твърд сняг.

В купата с жълтъците добавете ваниловата и кристалната захар, разбийте докато побелеят.

Добаевте лимоновата кора и сок при жълтъците, като продължите да разбивате и кремът стане още по-пухкав.

На части прибавете нишестето с бакпулвера, като го пресявате с цедка. Бъркайте плавно с помощта на силиконова шпатулка.

Щом се получи гладка смес, добавяйте на части от разбитите белтъци, като бъркате от краищата на купата в кръг, като завършвате в средата. Имайте предвид, че движенията трябва да бъдат само в една посока, за да се усвоят по-добре белтъците.

Сипете сместа в тавичка с хартия за печене (диаметър 22-23 см.) и сложете да се пече в загрята на 175 градуса фурна без вентилатор. Печете около 35 минути или до суха клечка.

Изключете фурната и отворете вратата до половината, оставете кекса да изстине вътре - така няма да спадне от промяната в температурата. Охладения кекс поръсете обилно с пудра захар и поднесете.

Моят дунапренен кекс е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: