Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита пита със сирене

Вита пита със сирене

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Вита пита със сирене2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.
"Майсторлък е да се умеси пита, но двойно по-голям майсторлък е да се разточи, завие и изпече, така че да вземе акъл на гостите"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • сирене - 1 кг краве
  • яйца - 2 - 3 броя
  • масло - 125 г разтопено, може и мас или олио
  • оцет - 1 с.л.
  • сода - 1 и 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в голяма тава и направете кладенче по средата. Сложете в него оцета, содата, олиото, солта и 2 яйца. Започнете да бъркате, като постепенно прибавете около 400 мл вода. Замесете тесто и го оставете да втаса.

Разделете тестото на 4 топки. Всяка топка разточете с големината на тавата, в която ще печете питата. Поливайте корите с малко разтопено масло, натрошете отгоре част от сиренето и ги завивайте и усуквайте на охлюв. Усуканите парчета се подреждат в намазнена тава и се оставя отново да втаса на топло.

Витата пита се маже с разбит жълтък и се пече в силно загрята фурна за около 30-35 минути.

Рейтинг

4.7
510
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Във всяка рецепта за пита трябва да има поне щипка захар ако не лъжичка.
13.10.2016 12:13
мона
мона
1 кг. сирене? това да не е качамак за цяла рота?
02.10.2013 15:34
Недеж
Недеж
Струва ми се ,че рецептата е грешна.Не сте написали за това че се слага мая .
09.06.2013 23:26
3
1
Юлиана
Юлиана
Определено хората не могат да четат.Има и сода,а маслото се разпределя в корите.Питката е страхотна!
13.05.2013 21:48
Елдана
Елдана
Нещо не ми се връзва. Няма мая, няма сода. За какво втасване става дума ? Не пита, ами "клисавица" ще стане.
26.10.2011 17:10
1
1
NELI
NELI
Къде остава маслото ?
08.10.2011 12:08