Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура (яйцата и киселото мляко), заради това ги изкарайте 2 часа преди да започнете с омесването на тесто.
Стоплете млякото. Не го варете, то не трябва да е горещо, а приятно топло.
Задължително първо пресейте брашното. След това направете кладенче и в него добавете всички продукти, и започнете да месите с едната ръка, а с другата си сипвайте на тънка струйка мляко.
Готовото тесто трябва да е еластично, меко, нелепнещо и се оставя да удвои обема си за около 30-40 минути. Обикновено това се забелязва на 20 минута, но вие си оставете поне 30 минути тестото, без да го пипате
Разделете тестото на 9 топки както следва - 4 малки, 4 големи и 1 най-голяма за среда на нашето слънце.
Започнете с разточването на 4 по-големи. Като разточвате, намазвате с масло или олио, поръсвате със сирене и всяка следваща поставяте върху първата. Последното не намазвате и не поръсвате със сирене.
Разрежете го на 8 триъгълничета, като внимавате да не достига до краищата. И ги обръщате от средата към края.
По абсолютно същия начин се процедира и с по-малките и накрая се поставя най-голямата по средата.
Оставя се да си отпочине около 15 минути и питката се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до готовност. Уникална пита Слънце!