Начин на приготвяне
Разтворете живата мая в леко затоплената вода с щипка захар. Разбъркайте добре.
Пресейте брашното и добавете към него солта. Оформете кладенче в средата и сипете вътре разтворената мая, изчакайте да шупне.
След това започнете да бъркате добре, като не е необходимо да месите. Добавете наситнените маслини и сушени домати, ароматизирайте с малко розмарин по желание.
Разбъркайте тестото и оставете да втаса.
Когато удвои обема си, прехвърлете тестото на набрашнен плот. Разточете на квадрат с дебелина 1 см. Нарежете на широки 5 см ленти, които се усукват.
Сложете хартия за печене в тава и прехвърлете багетите вътре.
Загрейте фурната на 220 градуса и изпечете домашната багета от спелта за 15-тина минути.