Начин на приготвяне
Разтворете маята в 60 мл топла вода. След това долейте останалата вода, разбъркайте със захарта и около и 200 г брашно. Отново разбъркайте добре и прибавете солта и мазнината.
Отделно разбийте белтъците с щипка сол на сняг и добавете внимателно към тестото. Добавяйте останалото брашно и замесете постепенно еластично тесто.
Оформете го на топка прехвърлете го в намазнена купа и го намажете с олио отгоре. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.
От втасалото тесто оформете 16-20 гладки топки. Подреждайте ги в тава с хартия за печене на разстояние една от друга. Отново покрийте и оставете да втасат.
След това ги намажете с разбит жълтък и ги сложете да се пекат в предварително загряна на около 220 градуса фурната на 220.
Добре е да сложете в печката и огнеупорен съд с вода. Печенето на виенските хлебчета отнема около 20-25 минути - докато бухнат много добре и придобият златист цвят.