Начин на приготвяне
В леко хладка вода разтворете маята и захарта. Оставете на топло, покрито с кърпа, докато маята се активира.
В дълбока купа пресейте брашното и солта. Направете кладенче и прибавете втасалата мая и зехтина.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи гладка, лепкава смес.
Покрийте купата с фолио и оставете на топло за 40-50 минути, или докато сместа увеличи двойно обема си.
Поръсете работния плот обилно с брашно и изсипете тестото. С набрашнени ръце го оформете в желаната от вас форма. Оставете отново да втаса.
Сложете във фурната йенски съд и включете да загрява до 230 градуса.
Щом фурната достигне необходимата температура, извадете съда и внимателно сложете в него тестото. Покрийте с капак и върнете във фурната за 30 минути. През това време не отваряйте фурната.
След като минат 30 минути махнете капака и допечете домашния хляб до желания от вас загар.
Охладете домашния хляб без месене върху решетка и след това му се насладете.
Поднесете за закуска или с бърз обяд. А защо не и към вкусната вечеря!