Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хляб без месене

Хляб без месене

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Хляб без месене1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Специално за онези, които не искат да месят и да се цапат - страхотен хляб с хрупкава коричка"

Необходими продукти

  • брашно - 3 ч.ч. + още за овалване
  • топла вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • мая - 1 ч.л. суха
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте всички продукти заедно с ръце за 2-3 минути - докато се получи хомогенна смес.

Набрашнете дълбока купа и преместете тестото вътре. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва между 18-24 часа - не по-малко от 12 часа.

След втасването тесто става на големи шупли. Прехвърлете го върху обилно набрашнена повърхност и го оваляйте 2-3 пъти с голямо количество брашно.

Отново го ставете да втаса за още 3 часа. След това го прехвърлете внимателно в суха огнеупорна форма с капак.

Сложете капака и пъхнете да се пече хляба без месене за 30-35 минути в загряна на 230 градуса фурна. След това махнете капака и доопечете за още малко, докато хване приятен загар.

Оставете да се охлади върху решетка приготвения лесен хляб.

По същия начин може да приготвите и питка без месене.

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка: