Начин на приготвяне
Разбъркайте всички продукти заедно с ръце за 2-3 минути - докато се получи хомогенна смес.
Набрашнете дълбока купа и преместете тестото вътре. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втасва между 18-24 часа - не по-малко от 12 часа.
След втасването тесто става на големи шупли. Прехвърлете го върху обилно набрашнена повърхност и го оваляйте 2-3 пъти с голямо количество брашно.
Отново го ставете да втаса за още 3 часа. След това го прехвърлете внимателно в суха огнеупорна форма с капак.
Сложете капака и пъхнете да се пече хляба без месене за 30-35 минути в загряна на 230 градуса фурна. След това махнете капака и доопечете за още малко, докато хване приятен загар.
Оставете да се охлади върху решетка приготвения лесен хляб.
По същия начин може да приготвите и питка без месене.