Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хлебчета»Мързелив хляб без месене

Мързелив хляб без месене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Мързелив хляб без месене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
11/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
4 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
34 мин.
Порции
6
"Ако не си падате по месенето на хляб, възползвайте се от функцията за тесто на кухненския ви робот и направете този чуден мързелив хляб"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 грама + за доизмесване
  • вода - 260 мл
  • олио - 15 мл или зехтин
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 10 г жива
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За направата на този страхотен хляб много би ви улеснил кухненският робот или миксер с приставки за тесто.

Сложете всички изброени съставки в купата на уреда, включете на функция месене. След 3-4 минути тестото за хляб е готово. Не се притеснявайте за маята, защото не е нужно да шупва предварително.

Все пак, за да сте сигурни, че ще се смеси добре с другите продукти, може да я разтворите в част от водата. Ако е необходимо, добавете още брашно за получаване на меко тесто.

Много хубав хляб ще се получи, ако комбинирате 50:50 - брашно от твърда пшеница с високо съдържание на глутен и по-леко брашно. Така консистенцията ще е много лека, а текстурата на хляба - още по-въздушна.

Имайте предвид, че тестото трябва да си остане по-меко. За да го извадите от купата и да го оформите, намазнете ръцете си. Прехвърлете го в кръгла тава с диаметър 22 см, покрита с хартия за печене.

Оставете хляба да бухне за 40 минути, поръсете с брашно и сложете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до получаване на хубав златист загар.

Охладете върху решетка и поднесете.

Мързеливият хляб без месене е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: