Начин на приготвяне
Пресейте в купа брашното, добавете към него захарта и солта.
Оформете в средата кладенче. Добавете лъжичка оцет и содата към киселото мляко, изчакайте да шупне за 2-3 минути и сипете в кладенчето.
Сипете 15 мл от зехтина, а с останалата част намазнявайте ръцете си.
Първо бъркайте тестото с помощта на дървена лъжица, а когато това стане невъзможно, започнете да месите с ръце, като от време на време ги намазнявате, за да не ви лепне тестото.
Ако е необходимо, поръсете с още малко брашно.
Не месете прекалено дълго соденото тесто. От него оформете кръгъл хляб, който се слага в тава с хартия за печене.
Поръсете содената питка с малко брашно и нарежете повърхността като кръст.
Загрейте фурната на 190 градуса и печете хляба около 35 минути или до получаване на хубав златист загар.
Албанският соден домашен хляб е готов.