Начин на приготвяне
Смесете директно в купата на миксера бакпулвера със солта, содата, оцета, олиото, газираната вода и захарта.
Постепенно започнете да добавяте брашното и първо месете на ниска скорост. Когато брашното се усвои, може да пуснете на средна скорост. Месете 10-тина минути.
Накрая трябва да получите меко и нелепнещо тесто. Прехвърлете го в купа, която сте намазнили с 3-4 лъжици олио.
Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за поне 1 час (най-добре за цялата нощ).
Извадете от купата готовото тесто и с остър нож направете разрез на кръст. Посипете с брашно, което пресявате през цедка.
Прехвърлете содения хляб в дълбока тенджера (която може да се слага във фурната).
Загрейте фурната на 200 градуса. Печете хляба 5 минути, след което намалете градусите на 200 и печете още 20-25 минути.
Махнете капака и печете още 10-тина (максимум 15) минути.
Напръскайте готовия хляб с вода и задушете с чиста кърпа.
Соденият хляб с газирана вода е готов.