Начин на приготвяне
За тази памук питка първо маята се натрошава в купа. Към нея се прибавя 1 с.л. захар, 2-3 с.л. прясно мляко и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се да се получи еднородна каша.
Купата се завива с кърпа и се оставя на топло да шупне, за около 10-15 минути.
След това се прибавят и останалите продукти, без кравето масло и се замесва меко тесто за погача.
Готовото тесто се оставя да втаса за половин час.
Втасалото тесто се разделя на три равни части.
Те се разточват на елипс и всяка се намаза с разтопеното краве масло.
Слагат се една върху друга и се навиват на руло.
Рулото се реже на три пръста разстояние.
Редят се в тава, която е намаслена с олио и набрашнена.
Оформената погача се оставя да втаса за половин час.
След като втаса, се намазва с жълтък и 1 с.л. разтопено краве масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Памук погача на конци - истинско удоволствие за сетивата.
Не пропускайте да си направите питка на конци или да опитате нашите празнични питки или класическата питка Слънце!
Коментари