Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Памук погача на конци

Памук погача на конци

Памук погача на конци2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Памук погачата се къса самичка и е толкова мека, че се топи в устата - непременно си я пригответе"

Необходими продукти

  • брашно - 7 чаени чаши
  • прясно мляко - 1 чаена чаша
  • кисело мляко - 1 чаена чаша
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • ракия - 2 с.л.
  • яйца - 3 броя
  • мая - 1 броя
  • краве масло - 200 грама
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • краве масло - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази памук питка първо маята се натрошава в купа. Към нея се прибавя 1 с.л. захар, 2-3 с.л. прясно мляко и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се да се получи еднородна каша.

Купата се завива с кърпа и се оставя на топло да шупне, за около 10-15 минути.

След това се прибавят и останалите продукти, без кравето масло и се замесва меко тесто за погача.

Готовото тесто се оставя да втаса за половин час.

Втасалото тесто се разделя на три равни части.

Те се разточват на елипс и всяка се намаза с разтопеното краве масло.

Слагат се една върху друга и се навиват на руло.

Рулото се реже на три пръста разстояние.

Редят се в тава, която е намаслена с олио и набрашнена.

Оформената погача се оставя да втаса за половин час.

След като втаса, се намазва с жълтък и 1 с.л. разтопено краве масло.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Памук погача на конци - истинско удоволствие за сетивата.

Не пропускайте да си направите питка на конци или да опитате нашите празнични питки или класическата питка Слънце!

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ако някой може да каже чаена чаша с какъв обем е? Какво значи мая 1 броя? Втасването е не за време, а колко да увеличи обема тестото. Има начинаещи с желание да направят нещо, но по този начин могат да се провалят и да им мине мерака.
27.11.2023 20:36
4
1
Анонимен
Анонимен
Много е апетитна и вкусна....
18.05.2023 14:59
Анонимен
Анонимен
чудесна
25.12.2022 13:53
Анонимен
Анонимен
Много сполучлива рецепта! Благодаря!
27.07.2022 23:18
2