Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Много пухкава великденска погача на конци

Много пухкава великденска погача на конци

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Много пухкава великденска погача на конци
Снимка: Йозлям Кадирова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Със сигурност всички гости ще ахнат от тази пухкава погача"

Необходими продукти

  • яйце - 2 бр. + 1 жълтък
  • мая - 1 кубче
  • сол - 3 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 400 мл.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • брашно - 1 кг
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята с 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и 1 с.л. предварително затоплено прясно мляко.

Чукнете яйцата в подходяща за месене купа, като си отделете един жълтък за намазване на питата.

Към яйцата добавете киселото мляко, солта, затопленото прясно мляко и олиото. Разбъркайте.

Сипете активираната вече мая и добавете брашното по малко. Препоръчително е да пресеете брашното, но не е задължително.

Омесете много добре, поне в продължение на 5 минути.

Оставете да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете първо на 2 топки. Едната от тях разделете на 3 и разточете на не много тънки кори. Поставете ги едно върху друго, разточете ги съвсем леко и направете разрези от двете страни като 2 см от средата оставяте ненарязана. Сплитате я и увийте на охлюв.

Поставете по средата на тавата.

Другата топка разточете на тънка кора, увийте на руло и нарежете малки рулца, широки, колкото пръстчето ви.

Наредете ги около охлювчето и оставете отново да удвои обема си и изпечете 170 градуса до готовност.

Получава се много пухкава великденска погача на конци , която я прави достойна за великденската трапеза, но и е подходяща и за други празници.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: