Начин на приготвяне
Активирайте маята с 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и 1 с.л. предварително затоплено прясно мляко.
Чукнете яйцата в подходяща за месене купа, като си отделете един жълтък за намазване на питата.
Към яйцата добавете киселото мляко, солта, затопленото прясно мляко и олиото. Разбъркайте.
Сипете активираната вече мая и добавете брашното по малко. Препоръчително е да пресеете брашното, но не е задължително.
Омесете много добре, поне в продължение на 5 минути.
Оставете да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете първо на 2 топки. Едната от тях разделете на 3 и разточете на не много тънки кори. Поставете ги едно върху друго, разточете ги съвсем леко и направете разрези от двете страни като 2 см от средата оставяте ненарязана. Сплитате я и увийте на охлюв.
Поставете по средата на тавата.
Другата топка разточете на тънка кора, увийте на руло и нарежете малки рулца, широки, колкото пръстчето ви.
Наредете ги около охлювчето и оставете отново да удвои обема си и изпечете 170 градуса до готовност.
Получава се много пухкава великденска погача на конци , която я прави достойна за великденската трапеза, но и е подходяща и за други празници.