Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Класически маймунски хляб

Класически маймунски хляб

редакция:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8942k17k
Класически маймунски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Залагаме на сигурно с класически маймунски хляб."

Необходими продукти

  • брашно - 400 г
  • прясно мляко - 125 мл
  • вода - 125 мл
  • мая - 10 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • краве масло - 50 г разтопено
  • сирене - 120 г
  • подправки - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода. Разбъркайте хубаво и оставете да шупне.

Пресейте брашното и го омесете със солта. В средата направете кладенче и сипете прясното мляко, две лъжици олио (може и зехтин) и шупналата мая.

Замесете гладко тесто. Оставете го да втаса за 30-40 минути, след това премесете още веднъж за кратко и оставете да почине 5-10 минути.

Пригответе си различни билки и подправки за овалване - мащерка, риган, магданоз, червен пипер, куркума или други по избор, за предпочитане в различни цветове. Ако ползвате пресни, ги накълцайте на ситно.

Късайте малки парченца с големина на орех или малко по-големи. Сплесквайте и слагайте в центъра на всяко късче сирене и затваряйте, оформяйки топче. Потапяйте в разтопеното масло, смесено с малко олио или зехтин, после овалвайте в приготвените подправки.

Подреждайте топчетата тесто в намазнена форма за кекс едно върху друго.

Оставете пухкавия маймунски хляб да втаса около 1 час.

Изпечете класическия маймунски хляб в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар.

Разкошен домашен хляб, който може да поднесете за закуска или към вашето любимо ястие.

Вижте също как да си направите сладък хляб и класическата италианска чабата.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: