Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладка вода с захарта, добавя се 4-5 с.л. брашно и оставяме да шупне.
Сипва се в тава царевично пълнозърнесто брашно и още 2 ч.ч. бяло брашно и се смесва.
В средата на брашното се оформя кладенче, сипваме маята, олио, кисело мляко и сол.
Разбърква се сместа и замесваме средно меко тесто, при нужда се добавя още бяло брашно. Намазва се олио и оставяме покрито с фолио да втаса, докато удвой обема си.
В купа се смесва разтопено масло, нарязан магданоз, шарена сол и пресована скилидка чесън.
Късаме топче тесто като кайсия, в средата поставяме натрошено сирене и оформяме на топче.
Топим в ароматното масло и нареждаме в намаслена и набрашнена форма за кекс. Отгоре поръсваме домашния маймунски хляб със семена и оставяме за 20 минути да втаса.
Печем в загрята фурна 180°C до суха клечка. Изважда се, с нож се прекарва по стените на формата и обръщаме в чиния.
Хапваме с домати, чушки и др зеленчуци.
Чудесен маймунски хляб с пълнозърнесто брашно за обяд, вечеря или просто за похапване по всяко време.
Вкусотия !