Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест хляб»Хляб с квас и семена от чиа

Хляб с квас и семена от чиа

НикиНики
Новак
2358413k
Хляб с квас и семена от чиа
Снимка: Ники
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"С всичко обичаме да си хапваме този пълнозърнест хляб"

Необходими продукти

  • бяло брашно - 400 грама
  • квас - 100 грама
  • зехтин - 2 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 150 грама
  • вода - 310 мл
  • чиа - 50 грама
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете кваса от хладилника и го оставете да се отпусне за половин час.

Прибавете към него 50 г от пълнозърнестото брашно и 60 мл вода. Разбъркайте и оставете да удвои обема си.

Прибавете останалите продукти към кваса и разбъркайте с миксер в продължение на 15-тина минути.

Оставете тестото да почине половин час и разбъркайте повторно.

Сложете хартия за печене в голяма тава. Оформете тестото като хляб и го сложете в тавата. Покрийте го с фолио за свежо съхранение и оставете да удвои обема си.

След това махнете фолиото. Поръсете хляба с брашно и направете разрези по повърхността му с помощта на остър нож.

Загрейте фурната на 220 градуса. Печете пълнозърнестия хляб 10 минути, след което намалете градусите на 180. Продължете печенето още половин час.

Хлябът с квас и семена от чиа е готов.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: