Начин на приготвяне
Смесете пълнозърнестото брашно с водата и разбъркайте до получаване на тесто. Оставете за половин час.
Добавете след това живия квас. Разбъркайте тестото за хляба с квас с миксер, робот или с ръце. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло.
За измесването добавям бяло, но вие може да продължите с пълнозърнесто брашно. Добавете 5 с.л. брашно и месете до поемането му. Прехвърлете върху поръсена с брашно повърхност и месете още десет минути. Направете го с намазнени със зехтин ръце.
Оформете пълнозърнестия хляб, сложете в тава и покрийте с кърпа за няколко часа. Поръсете го с брашно и направете няколко разреза с нож.
Печете домашния хляб за 12 минути на 220 градуса с алуминиево фолио. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още половин час.
Пълнозърнестия хляб с жив квас хапнете след като изстине.