Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнозърнест хляб с жив квас

Пълнозърнест хляб с жив квас

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Пълнозърнест хляб с жив квас
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
42 мин.
Общо
77 мин.
Порции
6
"С всяко ястие е вкусен този пълнозърнест хляб, насладете му се"

Необходими продукти

  • сол - 2 щипки
  • пълнозърнесто брашно - 220 г
  • зехтин - за намазняване
  • жив квас - 2 с.л. от пълнозърнесто брашно
  • вода - 150 мл
  • бяло брашно - 5 с.л. + за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете пълнозърнестото брашно с водата и разбъркайте до получаване на тесто. Оставете за половин час.

Добавете след това живия квас. Разбъркайте тестото за хляба с квас с миксер, робот или с ръце. Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло.

За измесването добавям бяло, но вие може да продължите с пълнозърнесто брашно. Добавете 5 с.л. брашно и месете до поемането му. Прехвърлете върху поръсена с брашно повърхност и месете още десет минути. Направете го с намазнени със зехтин ръце.

Оформете пълнозърнестия хляб, сложете в тава и покрийте с кърпа за няколко часа. Поръсете го с брашно и направете няколко разреза с нож.

Печете домашния хляб за 12 минути на 220 градуса с алуминиево фолио. След това намалете фурната на 180 градуса и печете още половин час.

Пълнозърнестия хляб с жив квас хапнете след като изстине.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: