Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 220 мл
* Миксъст семена е от ленено семе, сусам, слънчогледово семе, тиквени семки.
Пресях бялото брашно и добавих към него пълнозърнестото брашно от спелта и солта.
Разбърках и оформих кладенче.
В него изсипах газираната вода, натроших маята и добавих захарта и олиото.
Разбърках леко, като вземах по малко и от брашното. Не съм чакала маята да се активира.
След това прибавих семената и финално разбърках всичко, до образуване на топка лепкаво тесто.
Покрих тестото с фолио и оставих да втаса, докато удвои обема си за около 40-50 минути.
Поръсих 2 лъжици брашно на плота и прехвърлих вече втасалото тесто за пълнозърнест хляб, леко премесих и оформих хляба.
Сложих хляба върху лист хартия за печене и с помощта на хартията го преместих в тавичка. Покрих с кърпа и оставих хляба отново да втаса за още 20 минути.
През това време загрях фурната на 220 °C.
Преди да сложа хляба да се пече, направих няколко дълбоки разреза с остър нож.
Пекох около 35 минути до готовност.
След като се изпече бъркан пълнозърнест хляб със семена, охладих хляба върху решетка и едва тогава нарязах.
Коментари