Бъркан хляб

редакция:
Бъркан хляб
Снимка: Албена Асенова-Писева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Бъркан хляб - топъл, хрупкав, ароматен."

Необходими продукти

  • брашно - 500 г
  • суха мая - 7 г
  • топла вода - 450 мл
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа и тава се пресява брашното.

Към него в купата се прибавят сухата мая, солта и топлата вода.

Всички съставки се разбъркват с помощта на дървена лъжица и шпатула.

Получава се тесто за хляб с рядка консистенция, което се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса и бухне.

След като се надигне, се разбърква и отново се покрива с кърпа и се оставя отново да втаса.

След като бухне тестото, пак се разбърква и пак се оставя да втаса.

Процедурата по разбъркването се повтаря общо три пъти.

След като втаса за трети път, тестото се взема с мокри ръце и прехвърля в тава, покрита с хартия за печене.

За да не изгори хлябът, се покрива с алуминиево фолио.

Хлябът без месене се пече в предварително загрята на 210 градуса фурна, като 10 минути преди готовност се маха фолиото за да се получи приятен загар на бъркания хляб.

Вижте също как да си направите класическия маймунски хляб или любимия пълнозърнест хляб.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Хляба се получи много хубав. Хрупкава коричка, с мека вътрешност. Препоръчвам ви тази рецепта.
26.12.2020 11:54
2