Начин на приготвяне
В голяма купа и тава се пресява брашното.
Към него в купата се прибавят сухата мая, солта и топлата вода.
Всички съставки се разбъркват с помощта на дървена лъжица и шпатула.
Получава се тесто за хляб с рядка консистенция, което се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло да втаса и бухне.
След като се надигне, се разбърква и отново се покрива с кърпа и се оставя отново да втаса.
След като бухне тестото, пак се разбърква и пак се оставя да втаса.
Процедурата по разбъркването се повтаря общо три пъти.
След като втаса за трети път, тестото се взема с мокри ръце и прехвърля в тава, покрита с хартия за печене.
За да не изгори хлябът, се покрива с алуминиево фолио.
Хлябът без месене се пече в предварително загрята на 210 градуса фурна, като 10 минути преди готовност се маха фолиото за да се получи приятен загар на бъркания хляб.
Коментари