Начин на приготвяне
Разтопяваме кравето масло. Брашното го пресяваме поне 2 пъти, а прясното мляко го затопляме леко. На дъното сипваме олиото и разтопеното краве масло. Сипваме разбитите 3 яйца плюс белтъка на четвъртото, а жълтъка го оставяме за намазване.
След това добавяме захарта, брашното, солта и сухата мая. Накрая сипваме топлото мляко и течната ванилия. Пускаме хлебопекарната на програма за Сладък хляб, оставяме да меси и да си втасва козуначеното тесто.
След звуковия сигнал за добавяне на продукти изключваме програмата и оставяме да втаса за поне 30 минути. След това пускаме програмата отново да меси и след звуковия сигнал добавяме орехите, кората на лимона и желираните плодове.
Идеята е тестото за козунак в хлебопекарна да втаса хубаво и да се омеси добре. Програмата за тесто не е толкова прецизна, затова използвам тази за Сладък хляб. След второто пускане на програмата, след като добавите съставките и спре да меси, разделете тестото на две и го изпечете на 2 пъти в хлебопекарната, или във фурната, но в голям съд.
На един път има вероятност да прелее, ако имате малка вместимост на хлебопекарната. Намажете отгоре с олио, объркано с жълтъка, и поръсете със захар, намокрена с малко вода. Получават се 2 ароматни козунака.
Ароматен козунак в хлебопекарна за малки и големи. Да ви е сладко!