Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Козунак с тесто от хлебопекарна

Козунак с тесто от хлебопекарна

Христинка КолеваХристинка Колева
Новак
103410716169
Козунак с тесто от хлебопекарна
Снимка: Христинка Колева
1 / 2
17/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 4
  • захар - 200 грама
  • суха мая - 11 грама
  • прясно мляко - 200 мл
  • краве масло - 60 г
  • олио - 50 мл
  • брашно - 700 грама
  • ванилия - 1 капсула
  • лимони - кората на 1 бр.
  • стафиди
  • портокалови корички
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното. Затоплете леко прясното мляко и добавете към него солта. Разбийте яйцата със захарта до получаването на пухкава пяна.

Прибавете настърганата лимонова кора и ванилията. Смесете разбитите яйца с млякото. Сипете цялата смес в казанчето на хлебопекарната. Върху нея сипете брашното и маята.

Пуснете хлебопекарната на програма тесто и оставете да се меси 15 минути. Изключете и оставете тестото вътре за 1-2 часа, за да втаса.

Разтопете маслото и добавете към него олиото. Отново пуснете хлебопекарната на програма тесто и сипете по малко от мазнината. Щом свърши програмата, изключете пекарната и оставете тестото вътре за още 15-20 минути.

След това го извадете и разделете на две равни части. Това е тесто за два козунака, изпечени в правоъгълна кексова форма.

Едната част тесто разделете на три - не го режете, а късайте. От всяка част оформете правоъгълници. Сложете портокалови кори и стафиди.

Навийте на рула и ги усучете, след което оформете на плитка. Готовия козунак сложете в кексовата форма с хартия за печене.

По същия начин оформете и другата част тесто. Оставете козунаците на топло, за да втасат.

След това ги намажете с разбит белтък и навлажнена захар.

Печете в загрята на 170 градуса фурна за 40-45 минути. Ако е необходимо, по време на печене покрийте козунаците с фолио, за да не изгорят.

Козунакът с тесто от хлебопекарна е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: