Начин на приготвяне
Накиснете в ром стафидите и сушените червени боровинки няколко часа преди да започнете да приготвяте козунака.
Разтворете маята в леко затоплено прясно мляко заедно с 1 лъжица от захарта и 2-3 лъжици брашно. Разбъркайте и оставете съда покрит за 10-15 минути, докато маята се активира.
Разтопете в касерола свинската мас, маслото и олиото и ги оставете да се охладят.
Настържете на фино ренде корите на половин портокал и половин лимон.
Разбийте в голяма и дълбока купа 2 яйца и жълтъка на третото яйце заедно със захарта, ванилията и щипка сол.
Към тази смес прибавете маята, коричките от цитрусите и отново разбъркайте.
Пресейте брашното и започнете да го добавяте на части към сместа.
Накрая прибавете разтопената и охладена вече мазнина и сушените плодове, които отцедете добре.
Разбъркайте добре и оставете сместа за козунака да втаса, докато удвои обема си.
Може да забъркате от вечерта и да приберете в хладилник до сутринта.
Ако изберете втория вариант, след като извадите тестото от хладилника, го оставете около час на стайна температура, за да се темперира.
След това поръсете на работния плот брашно, изсипете тестото върху него и премесете за кратко.
Тестото за козунака е изключително меко.
Може да направите един голям козунак или 2-3 малки в зависимост от желанието ви.
Аз избрах да направя 3 малки и разделиха тестото на три равни части.
Всяка от тях разделих на още три и така се получиха 9 малки топки тесто.
Върху набрашнена повърхност разточих всяка от тях на тънка кора и поръсих с плънка. Навих на руло и усуках двата края.
Така оформих всички, след което ги сплетох и сложих в намазани с олио форми за печене.
Ползвах алуминиеви форми за еднократна употреба.
Направих с три различни плънки, а именно с локум, с натрошен шоколад и с нарязан микс от сушени плодове.
Оставете козуначетата да втасат отново за поне 30-40 минути, а след това намажете с разбит белтък и поръсете обилно със захар и ядки.
Печете козунака в загрята фурна на 170 °C за около 40 минути.
На дъното на фурната сложете купичка с вода.
По средата на печенето покрийте козунака с фолио, за да не прегори.
Готовите козунаци извадете от формите и охладете върху решетка.
Получиха се много вкусни козуначета с хрупкава, златиста коричка и мека като памук вътрешност.
Опитайте и вие козунак от бъркано тесто!