Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунаци»Козунак и руло от едно тесто с плънки

Козунак и руло от едно тесто с плънки

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
2941k4k9562
Козунак и руло от едно тесто с плънки
Снимка: Мария Симова
1 / 2
21/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
2
"Когато не може да решите какво искате повече, козунак или руло - тогава просто замесете повече и пригответе и двете"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 300 г
  • масло - 100 г
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • лимон - 1 бр. настърганата кора
  • ванилия - 2 прахчета
  • прясна мая - 42 г (1 кубче)
  • брашно - 1 кг +около 100 г за доомесване
  • плънка
  • стафиди - 1 пакетче
  • ром - 50 мл за накисване на стафидите
  • локум - 1 кутийка
  • бадеми - 1 шепа счукани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе плънката, като залеете стафидите с ром, нарежете локума на малки парчета а бадемите счукате на по едро.

Пресейте 1 кг брашно в голяма купа, добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче, в което ще добавяте продуктите.

Размийте кубчето мая с 50 мл от затопленото мляко и 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете да шупне на топло място за около 15 минути.

В купа разбийте яйцата (отделяте 1 белтък за намазване) със захарта, ванилиите и настърганата лимонова кора. Прибавете останалото затоплено мляко и разбъркайте.

Разтопете маслото и налейте олиото в него, добавете половината мазнина в яйчената смес.

Сипете сместа в кладенчето и прибавете втасалата мая, започнете да бъркате сместа в началото, а после с ръце замесете тесто, като добавите и останалите 100 г брашно при месенето.

След като приключите с брашното, започнете да добавяте останалата мазнина на етапи, до пълното и изчерпване при непрекъснато месене. Трябва да получите меко, еднородно и еластично тесто.

Намажете с малко олио купата, поставете тестото и завийте със стреч фолио и чиста кърпа. Поставете на дъното на фурната купа с вряла вода, над нея решетката, а върху решетката купата със завитото тесто, затворете фурната и оставете за 120 минути така, докато тестото се удвои. За мен този метод на затопляне на тесто е най-удачен.

След изтеклото време, извадете тестото и без да премесвате откъснете тесто, колкото ще ви е нужно за рулото, т.е. според размера на съда, в който ще печете рулото. Останалото тесто разделете на три оформени топки. Всяка топка разтворете на правоъгълен лист с дебелина 0. 5 см, поръсете с част от прецедените предварително и подсушени стафиди, малко локумени парчета и счукани бадеми, навийте листа на руло.

Така процедирате и с останалите две топки и ги сплитате на плитка, поставете козуначената плитка в средата кръгла тава и завийте на охлюв, оставете така оформения козунак на топло да втасва за втори път.

Пристъпвате към приготвяне на козуначеното руло, разтворете рулото на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см. Дължината трябва да отговаря на размера на съда, в който ще го печете (аз използвах форма за кекс), намазана с малко масло.

Намажете рулото с малко от любимото ви сладко (аз използвах дюлево), поръсете със счукани бадеми, стафиди и локум, ако са ви останали. Навийте на руло и поставете рулото в съда, в който ще го печете.

След като козунакът и рулото втасат, намажете ги с разбития белтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко, поръсете с готовата поръска.

За поръската използвах 3 с.л. захар и 1 пакетче маково семе, напръскани с няколко капки вода, за да се получат така наречените кристали.

Поставете тавите в студена фурна, включете на 150 градуса и печете за около 50 минути, като проверявате за готовността им с дървена клечка, тя трябва да излиза суха от козунака.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: