Начин на приготвяне
Подгответе плънката, като залеете стафидите с ром, нарежете локума на малки парчета а бадемите счукате на по едро.
Пресейте 1 кг брашно в голяма купа, добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче, в което ще добавяте продуктите.
Размийте кубчето мая с 50 мл от затопленото мляко и 1 с.л. от захарта, разбъркайте и оставете да шупне на топло място за около 15 минути.
В купа разбийте яйцата (отделяте 1 белтък за намазване) със захарта, ванилиите и настърганата лимонова кора. Прибавете останалото затоплено мляко и разбъркайте.
Разтопете маслото и налейте олиото в него, добавете половината мазнина в яйчената смес.
Сипете сместа в кладенчето и прибавете втасалата мая, започнете да бъркате сместа в началото, а после с ръце замесете тесто, като добавите и останалите 100 г брашно при месенето.
След като приключите с брашното, започнете да добавяте останалата мазнина на етапи, до пълното и изчерпване при непрекъснато месене. Трябва да получите меко, еднородно и еластично тесто.
Намажете с малко олио купата, поставете тестото и завийте със стреч фолио и чиста кърпа. Поставете на дъното на фурната купа с вряла вода, над нея решетката, а върху решетката купата със завитото тесто, затворете фурната и оставете за 120 минути така, докато тестото се удвои. За мен този метод на затопляне на тесто е най-удачен.
След изтеклото време, извадете тестото и без да премесвате откъснете тесто, колкото ще ви е нужно за рулото, т.е. според размера на съда, в който ще печете рулото. Останалото тесто разделете на три оформени топки. Всяка топка разтворете на правоъгълен лист с дебелина 0. 5 см, поръсете с част от прецедените предварително и подсушени стафиди, малко локумени парчета и счукани бадеми, навийте листа на руло.
Така процедирате и с останалите две топки и ги сплитате на плитка, поставете козуначената плитка в средата кръгла тава и завийте на охлюв, оставете така оформения козунак на топло да втасва за втори път.
Пристъпвате към приготвяне на козуначеното руло, разтворете рулото на правоъгълна кора с дебелина 0. 5 см. Дължината трябва да отговаря на размера на съда, в който ще го печете (аз използвах форма за кекс), намазана с малко масло.
Намажете рулото с малко от любимото ви сладко (аз използвах дюлево), поръсете със счукани бадеми, стафиди и локум, ако са ви останали. Навийте на руло и поставете рулото в съда, в който ще го печете.
След като козунакът и рулото втасат, намажете ги с разбития белтък, смесен с 1 с.л. прясно мляко, поръсете с готовата поръска.
За поръската използвах 3 с.л. захар и 1 пакетче маково семе, напръскани с няколко капки вода, за да се получат така наречените кристали.
Поставете тавите в студена фурна, включете на 150 градуса и печете за около 50 минути, като проверявате за готовността им с дървена клечка, тя трябва да излиза суха от козунака.