Начин на приготвяне
Първо сипете маята в дълбока купа и я смесете с малко захар и половината от прясното мляко - затоплено. Покрийте и оставете да втаса на топло за около 10 минути.
Пресейте брашното заедно със солта. Оформете кладенче в средата му и сипете вътре останалото мляко и захар, шупналата мая, разбитите яйца и ваниловата захар.
Постепенно замесете гладко и меко тесто, а към него добавяйте на части разтопеното масло.
Оформете тестото като топка и го покрийте с чиста кърпа. Оставете да втаса на топло до удвояване на обема. Времето за втасване зависи от топлината в помещението.
Междувременно пригответе крема. Смесете какаото с омекналото масло, двата вида захар и прясното мляко. Разбъркайте до еднороден крем.
Разточете готовото втасало тесто на правоъгълник. Намажете кората с какаовия крем и навийте на руло.
Разрежете рулото по дължина и навийте всяка част една върху друга (спираловидно, разрязаната част е навън).
Подгответе си висока малка форма и я покрийте с хартия за печене. Сложете вътре козунака и го оставете да втаса още веднъж.
Намажете бухналия козунак с разбит жълтък. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете козунака вътре. Печете 10 минути, след което намалете градусите на 170 и печете още 50 минути или до пълна готовност.
Руският козунак с какаова плънка е много вкусен.