Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пълнена питка»Питки с плънка от кайма

Питки с плънка от кайма

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Копирайтър
1881552
Питки с плънка от кайма
Снимка: Албена Атанасова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"Вкусни питки с плънка от кайма за закуска или похапване по всяко време"

Необходими продукти

  • кайма - 1 кг
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • пипер - 1/4 ч.л.
  • бульон - 1/2 ч.ч.
  • царевично нишесте - 2 с.л.
  • вода - 1/4 ч.ч.
  • яйца - 2 броя
  • бакпулвер - 1 пакет (10 г)
  • брашно - 800 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесете тесто от брашното, яйцата, водата, бакпулвера и малко зехтин.

Оформете 10 равномерни тестени топчета.

В голям тиган или тенджера загрейте зехтина на средно висока температура. Добавете нарязания лук и смлян чесън и задушете, докато лукът стане полупрозрачен - около 5 минути.

Добавете каймата в тигана, като я натрошите с дървена лъжица и гответе, докато покафенее, около 8 минути.

Отцедете излишната мазнина от тигана и добавете сол, черен пипер, доматено пюре, мащерка, риган, лют червен пипер и бульон. Разбъркайте, за да се комбинират, и оставете да къкри.

В малка купа разбийте заедно царевичното нишесте и водата до гладкост. Добавете сместа от царевично нишесте към тигана и разбъркайте, за да се комбинират. Гответе 1-2 минути, докато сместа се сгъсти.

Разточете топчетата тесто едно по едно. Сложете желаното количество плънка и оформете всяко като малка питка.

Наредете ги в подходяща тава. Загрейте фурната до 190°C.

Печете пълнените питки за 40-50 минути, докато кората стане златисто кафява, а плънката стане гореща и шупнала.

Оставете питките с плънка от кайма да се охладят за няколко минути, преди да ги нарежете и сервирате.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: