Начин на приготвяне
Разбиваме маята с хладка вода и малко брашно, оставяме я да втаса около 10 мин.
Пресяваме брашното и след това в него правим кладенче, в което изсипваме 1 жълтък и 2 белтъка, захарта, солта, киселото мляко с добавена сода и 1 с. л. олио. В кофичката от млякото изсипваме 200 мл вода, с която по - късно ще изплакнем съда от маята. Намазваме тавата с олио.
Добавяме маята към брашното, бъркаме като постепенно добавяме по малко брашно, после месим. Оставяме тестото на топло да втаса, покрито с кърпа. Готово е, когато обемът му се удвои след около 45 мин .
Отново месим, завиваме на руло и разрязваме на еднакво големи парчета. Оформяме топки, от които после правим малки питки. След като ги подредим в тавата ги мажем с втория жълтък.
Слагат се в предварително загрята фурна до 300 градуса. В края на печенето се слага хартия, напръскан с вода над питките.
Коментари