Начин на приготвяне
Пресейте около 500 грама брашно в голяма тава.
В средата му оформете кладенче, в което сипете киселото мляко с угасената сода с оцета.
Сипете зехтина и чукнете яйцето, разбъркайте всичко и налейте хладката вода.
Постепенно замесете меко тесто. Покрийте го и го оставете да почине за 30-тина минути.
Сложете хартия за печене в тава и сложете тестото вътре. Оформете содената питка и с помощта на дървено шишче направете кръст.
Може просто да набодете питката навсякъде.
Оставете питката отново да втаса леко, а междувременно загрейте фурната на 170 градуса.
Печете содената питка до хубав златист цвят.
Обикновената содена питка с кисело мляко е готова.
Вижте също как да си направите пухкава питка с мая или класическата постна питка.
Коментари
Изпълних рецептата ,както е написана ,но не стана питката !