Начин на приготвяне
Разтворете содата в киселото мляко, докато шупне. Към нея добавете солта, захарта и олиото и омесете всичко с брашното - колкото поеме за получаване на меко тесто.
От него оформете питка, сложете я в леко подмазнена и намазнена тава и сложете да се пече на 180 градуса. Готовата питка увийте в кърпа.
Питките за Антоновден се дупчат отгоре с масур или вилица, за да не се надупчат децата от шарка. Традицията изисква да намажете содената питка с петмез или мед.
Коментари
Що се отнася до изображението - само въбражението ви може да ви ограничи във вида на предпочитаната от вас декорация.
Аз обожамам содени питки, но това е най-добрата рецепта, която съм опитвала.Жалко, че не мога да добавя снимка.Това, което бих добавила като съвет е да оставите содата с киселото мляко поне около 20-тина минутки преди да добавите останалите съставки и замесите тестото. Предполагам това даде пухкавост на питката.Освен това оставих тестото меко. Намазах с яйце разбъркано с малко олио.Направих и декорации от същото тесто.Изпекоха се добре, без да се пукат.
Прекрасна рецепта!
А, сега малко масълци и самардала!
Добър апетит!