Начин на приготвяне
Пресейте брашното два пъти. Изсипете го в купа, в средата оформете кладенче. В него чукнете яйцето, добавете олиото, захарта и солта, както и киселото мляко с угасената в него сода.
Разбъркайте с лъжица, като постепенно се добавя още малко брашно, ако е необходимо. Замесете еластично и меко тесто.
Прехвърлете го в намазнена и набрашнена тава, леко го разстелете с пръсти. След това направете дупки по питката с опакото на дървена лъжица.
Намажете содената питка с разбития жълтък с една лъжица олио и оставете да си почине 20-тина минути.
Сложете питката да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна до готовност. След изпичането завийте питката с чиста памучна кърпа.
Пухкавата содена питка е готова.
Коментари