Питки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Питки2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10-12 бр.
"Вкусни питки, които няма никаква опасност да останат неизядени!"

Необходими продукти

  • брашно - 1 кг
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • кисело мляко - 300 г
  • вода - 200 мл
  • яйца - 2 бр.
  • мая
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме маята с хладка вода и малко брашно, оставяме я да втаса около 10 мин.

Пресяваме брашното и след това в него правим кладенче, в което изсипваме 1 жълтък и 2 белтъка, захарта, солта, киселото мляко с добавена сода и 1 с. л. олио. В кофичката от млякото изсипваме 200 мл вода, с която по - късно ще изплакнем съда от маята. Намазваме тавата с олио.

Добавяме маята към брашното, бъркаме като постепенно добавяме по малко брашно, после месим. Оставяме тестото на топло да втаса, покрито с кърпа. Готово е, когато обемът му се удвои след около 45 мин .

Отново месим, завиваме на руло и разрязваме на еднакво големи парчета. Оформяме топки, от които после правим малки питки. След като ги подредим в тавата ги мажем с втория жълтък.

Слагат се в предварително загрята фурна до 300 градуса. В края на печенето се слага хартия, напръскан с вода над питките.

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#228855
Потребител#228855
За 1 кг. 14 грама суха или 22 грама прясна мая. Содата може да се замести с пакетче бакпулвер.
08.09.2019 11:08
Яница Николова
Яница Николова
На пакетчетата с мая пише за колко брашно е, а за 1 кг брашно суха мая 2 пакетчета от 7 грама или 1/2 куб. прясна мая от 42 грама.
27.05.2018 23:20
1
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Трябва да уточнявате колко е маята, като грамаж и дали е суха или прясна.
05.10.2016 11:48