Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунаци»Козунак със заквасена сметана и плънка от мед и орехи

Козунак със заквасена сметана и плънка от мед и орехи

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k6371
Козунак със заквасена сметана и плънка от мед и орехи
Снимка: Росица Петрова
1 / 7
16/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
2
"Най-сполучливите козунаци Вижте как да си ги приготвите"

Необходими Продукти

  • стартер
  • мая - 30 г
  • брашно - 90 г
  • захар - 30 г
  • вода - 60 мл
  • тесто
  • яйца - 2 бр. + 2 жълтъка
  • захар - 170 г
  • заквасена сметана - 200 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • течен подсладител - 1 с.л. по желание
  • лимони - кора + 1 с.л. сок
  • ванилия - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • олио - 30 мл
  • брашно - около 650 г
  • плънка
  • мед - 3 с.л.
  • орехи - 100 г
  • какао - 1 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Днешните козунаци със заквасена сметана и плънка от мед и орехи се получиха страхотни.

Първо пригответе стартера, като разтворите маята и захарта в леко топла вода. След това прибавете брашното и разбъркайте. Трябва да се получи гъста кашичка.

Покрийте съда с кърпа и изчакайте 10 минути, докато маята се активира.

Разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което прибавете цялото количество стартер, половината от мазнината, лимоновата кора и сок, заквасената сметана и прясното мляко. Ако искате козунаците да са по-сладки, добавете и 1 с. л. течен подсладител.

Разбъркайте и започнете да добавяте от брашното на части, първоначално бъркайки, с лъжица, докато се обазува топка тесто.

След това доомесете тестото с ръце като започнете да добавяте и от останалата мазнина. Месете до пълното усвояване на мазнината.

Готовото тесто поставете в купа и покрийте с фолио. Изчакайте, докато удвои обема си.

Пригответе си плънката като сложите в блендер всички съставки и ги смелите.

След като тестото е удвои обема си го разделих на две части, от които оформих 2 козунака.

Оставете козунаците отново да втасат за още 30 минути.

Втасалите козунаци намажете с белтък, разбит леко и поръсете с още захар.

Пекох козунаците в загрята фурна на 170 °С около 40 мин.

Светли и споделени празници!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: