Начин на приготвяне
Днешните козунаци със заквасена сметана и плънка от мед и орехи се получиха страхотни.
Първо пригответе стартера, като разтворите маята и захарта в леко топла вода. След това прибавете брашното и разбъркайте. Трябва да се получи гъста кашичка.
Покрийте съда с кърпа и изчакайте 10 минути, докато маята се активира.
Разбийте яйцата със захарта и ванилията, след което прибавете цялото количество стартер, половината от мазнината, лимоновата кора и сок, заквасената сметана и прясното мляко. Ако искате козунаците да са по-сладки, добавете и 1 с. л. течен подсладител.
Разбъркайте и започнете да добавяте от брашното на части, първоначално бъркайки, с лъжица, докато се обазува топка тесто.
След това доомесете тестото с ръце като започнете да добавяте и от останалата мазнина. Месете до пълното усвояване на мазнината.
Готовото тесто поставете в купа и покрийте с фолио. Изчакайте, докато удвои обема си.
Пригответе си плънката като сложите в блендер всички съставки и ги смелите.
След като тестото е удвои обема си го разделих на две части, от които оформих 2 козунака.
Оставете козунаците отново да втасат за още 30 минути.
Втасалите козунаци намажете с белтък, разбит леко и поръсете с още захар.
Пекох козунаците в загрята фурна на 170 °С около 40 мин.
Светли и споделени празници!