Начин на приготвяне
В купа чукваме яйцето, разбиваме и към него прибавяме заквасена сметана.
Наливаме хладка вода, ръсваме бакпулвер, сол и наливаме олио. Разбъркваме хомогенно.
Постепенно ръсим пресято брашно и забъркваме тесто, по-гъсто от боза.
В сместа слагаме натрошено сирене, нарязани маслини без костилки и настърган кашкавал. Объркваме всичко с лъжица.
Нагряваме тиган за палачинки, намазваме с олио и с лъжица, (като си помагаме и с друга), сипваме и оформяме тиганици.
Печем от двете страни на умерена температура на тигана до готовност, да станат златисти и апетитни.
Сервираме тиганиците със заквасена сметана с кисело мляко или айрян за закуска.