Пухкави мекици

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k5018k
Пухкави мекици1 / 12
14/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Мекиците на Дебелата Берта са тотален хит. Приготви си ги с най-хубавата рецепта за мекици"

Необходими Продукти

  • брашно - 4 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • мая - 1 с.л. суха
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч. топла
  • ракия - 1 капачка
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете сухите продукти в голяма купа и прибавете водата, като бъркате до получаване на много гъста каша.

За да не поемат в последствие при пържене мекичките много мазнина, може да сложите 1 капачка ракия в тестото за мекици.

Покрийте купата с намаслено фолио и оставете да престои в хладилник до следващата сутрин.

Тестото трябва да увеличи обема си 3-4 пъти и да е на шупли. Получава се доста лепкаво.

Поръсете тестото с бакпулвера и омесете отново добре. Оставете да се надигне пак.

Загрейте повечко мазнина в тиган, намазнете ръце и гребвайте от тестото, като оформяте тънки мекички.

Изпържете любимите мекици от двете страни.

Изваждайте готовите върху кухненска хартия.

Поднесете със солена или сладка гарнитура вече изпържените пухкави мекици.

Рейтинг

4
551
468
321
217
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#334075
Потребител#334075
Мекиците станаха крехки. но сложих още ма 1 яйце, олио. И наистина трябва да се пържат по - тънки, понеже остават леко сурови вътре.
19.10.2023 20:24
Анонимен
Анонимен
Станаха супер вкусни.Аз сложих яйце, олио и сирене в тестото и ги направих по тънки иначе остават вътре тестени.
10.10.2021 14:45
3
Анонимен
Анонимен
Нищо не стана от тия мекици. Препечени отвън, мазни и посредата
като сурови. И стига вече с тия чаени чаши и супени лъжици, особено когато става въпрос за тесто. Майната му, че си играх да ги правя и кухнята стана бомба, ами разочаровах всички вкъщи...
18.09.2021 09:39
2
2
Потребител#222953
Потребител#222953
Много вкусни,мекички и пухкави!
08.11.2020 16:01
4
Потребител#210474
Потребител#210474
Tова е рецептата за улучни мекици на Танита от "Рецепти прелитащи океана". Коректно е да посочите източника
18.08.2019 02:16
5
4
Румяна Салалийска
Румяна Салалийска
Вкусни са
09.08.2019 15:27
2
Mariya Vasileva
Mariya Vasileva
Мекиците на вкус са ОК, но станаха мазни...
21.12.2017 11:30
7
7
Tzvety Ananieva
Tzvety Ananieva
Уникални са, много лесни и меки. В момента плека питки от останалото тесто
23.01.2017 21:09
8
8
К К
К К
В къщи много ги обичаме за закуска!
17.05.2016 21:01
7
5
nikolaeva
nikolaeva
Да,мекиците стават много лесно и бързо.Много са вкусни.АЗ ги знам като улични мекици.Веднъж ги правих със шприц за толумбички станаха лесно и бързо.
11.04.2016 13:21
19
5
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Слагам 1 яйце и олио вътре. Стават по вкусни.
28.02.2016 15:44
27
4
Наталиа Петрова
Наталиа Петрова
аз ги приготвям с 20 гр. жива мая.
24.01.2016 19:39
15
9
fatman
fatman
Мноого здравословни!
04.03.2015 19:51
17
18
Марияна Колева
Марияна Колева
Страхотно вкусни
28.02.2015 18:48
15
7
оличка
оличка
Аз дори не изчаках да престои една нощ в хладилника,сложим малко повече брашно и малко олио.божествени станаха,много ни харесаха ...
31.01.2015 18:25
15
3
Даяна
Даяна
Прекрасни и много лесни мекички.Опитайте ги
30.11.2014 13:47
8
9
Маргарита Трифонова
Маргарита Трифонова
Страхотни мекички. Никога вече няма да си купя готово тесто. И са много лесни за приготвяне.
23.07.2014 15:20
14
3
1
Покажи всички подкоментари
Албена
Албена
Здравейте, рецептата е страхотна.Започнах ги с недоверие,но бях много приятно изненадана.Довавих 3 лажици кисело мляко и след изпържване ги вадих варху хартия и станаха перфектни.
05.05.2014 18:05
8
2
нелка
нелка
мекиците са страхотни.и не са мазни,
16.04.2014 09:29
10
1
Виолета
Виолета
За пухкави гъзици! :)
11.03.2014 16:58
22
2