Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме брашното. Смесваме го със солта.
В киселото мляко добавяме содата. Правим кладенче и изсипваме шупналото мляко и оставяме за 5 минути да се разтвори содата.
Добавяме водата и разбъркваме. Месим меко и нелепкащо тесто.
В купа, намазана с олио, слагаме готовото тесто и го мажем отвсякъде, за да не хваща коричка. Оставяме за най-добър резултат една нощ в хладилна.
Може да се пържи или пече тестото веднага, но не е толкова еластично.
Загряваме сача и го намазваме с олио. Откъсваме топка от тестото и разточваме с длани любимите мекици.
Печем на сача и оставяме да бухне тестото и тогава обръщаме да се пече от другата страна.
Готовите мекици на сач по желание може да намажем с масло, за да бъдат по ароматни и меки.
Сервират се и топли, и студени - все са вкусни!