Ezine.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Тесто»Класическо тесто за мекици

Класическо тесто за мекици

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k69k
29/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
"Най-хубавите мекици стават с ръчно омесено тесто. Ето нашата рецепта. След това не се оплаквайте, че са много вкусни"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава и направете дупка в средата. Разбъркайте в киселото мляко солта, захарта и содата за хляб, докато стане на шупли. Изсипете го в кладенчето на брашното и с лъжицата започнете да бъркате. След това започнете да месите на ръка.

Трябва да се получи хубаво лепкаво тесто. Оставете го да втаса 30 минути или повече.

Тестото става за мекици и за питки.

Рейтинг

3.8
521
412
311
29
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Стават хубави мекици, но е необходимо само 1/2 брашно! Мекици се правят със същите съставки! Хубави стават и с мая!
08.01.2024 11:13
1
Анонимен
Анонимен
Един кг.брашно е много за една кофичка кисело мляко и това не са мекици а бухтички. Мекиците се месят с мая
10.09.2023 19:14
16
6
Sotir Georgiev
Sotir Georgiev
Рецептата не е ваша,не се получават хубави пухкави мекици
06.02.2021 10:01
7
1
Милена
Милена
Станаха чудесни мекици! Тестото е подходящо ако сутринта решиш да направиш мекици за закуска и нямаш много време да чакаш да втасва... Аз го изчаках само половин час. Важното е мекиците да се пържат в няколко пръста олио.
28.12.2014 13:15
20
14
Максун
Максун
Ехо това не е вашето тесто!!!! Това е направено да оробваш нещо друго!!!
26.08.2014 11:43
11
15
Златка
Златка
мекиците се месят само с вода и мая а не със сода за хляб
24.01.2014 07:51
34
28
2
Покажи всички подкоментари
Danie
Danie
Тестото за мекици се приготвя само с брашно,мая -разтворена в топла вода малко сол и щипка захар до замесване на много меко , лепкаво тесто, което се оставя да бухне без да се меси повече. От бухналото тесто с обилно намаслени ръце(с олио- за да не лепне) се гребва по малко, разтегля се колкото може и се пържи в нагорещена мазнина (най-добре във фритюрник , но става и в тиган).На 500 гр.брашно се слага половин кубче мая.Опитайте- ще видите колко бързо и лесно става.
26.08.2013 17:56
70
19
Диана
Диана
Това си е тесто за бухти. До колкото знам - мекиците се правят с мая....Замесвам аз това тесто,разделям го на 4 топки и - във фризера. Щом ми затрябва премествам го в хладилника и сутринта е готово за пържене. По този начин си спестявам честото месене и имам готова закуска винаги....
02.07.2013 08:33
34
11
Галя
Галя
Не знаех, че това тесто е за микици! Аз правя бухти с този вариянт тесто. Моята рецепта се различава само с това, че има и 4 яйца.
01.07.2013 23:47
14
6
2
Покажи всички подкоментари
Цеца Неновска
Цеца Неновска
Аз вместо сода слагам 1 бакпулвер , стават много пухкави . Казвам им пресни мекици :)))
01.07.2013 22:30
14
1
Биляна
Биляна
Ако се добави 1-2 с.л олио и престои една нощ стават още по хубави!
21.06.2013 12:49
11
Илияна
Илияна
Аз освен олиото и оцета слагам и 2 яйца. Също оставям да почине 15-20 минути. Много бъри, лесни и вкусни мекици. А когато имама повече време, разточвам на кола дебела около 5 мм, на половината ръся сирене, прегъвам на 2 и режа с чинийка. Много се надуват. Приятен апетит!
13.06.2013 10:46
13
6
Стаси
Стаси
Тестото за мекици става много по-сполучливо,ако се добавят и няколко яйца,а млакото е кисело.Ако не е вкиснало,добавете лъжица оцет или лъжичка лимонов сок,от което тестото ще стане не само по-пухкаво и шуплесто,но и ароматно.Всъщност най-вкусни стават мекиците,ако се направят с мая за хляб!
13.06.2013 10:44
19
4
1
Покажи всички подкоментари
Екатерина
Екатерина
Надявам се че след пърженето не стават мазни?
Който ги е правил да сподели :)
13.06.2013 10:15
1
Марчелика
Марчелика
Бързо, лесно и вкусно! Много добре се получава. Мога само да добавя, че при самото оформяне на тестото, ръцете трябва да са намазнени ( с олио), понеже става много лепкаво.
22.04.2013 13:20
3
meg
meg
Станаха страхотни, много меки и вкусни. И аз оставих тестото да престои 30 минути, другият път ще пробвам и с дослагването на олио, оцет и вода. Пробвайте, няма да съжалявате, аз съм прохождаща в месенето и за мен беше важен резултата, за да съм обнадеждена и следващ път :) Успех
28.01.2013 16:25
4
2
marini
marini
стават ако се остави тестото да си "почине" 25-30 минути..
01.12.2012 15:41
4
2
Дани Карпузова
Дани Карпузова
Станаха перфектни като им до сложих 2сл олио 1сл оцет и 1кофичкаот мляко хладка вода.Перфектен вкус!И приятен апетит!!!
23.11.2012 23:27
1
1
m
m
не се получи
24.10.2012 08:01
1