Начин на приготвяне
В купа затоплете водата. Аз използвах газирана вода без затопляне - на стайна температура. Прибавете натрошената прясна мая и захарта .Разбъркайте и оставете маята да се активира.
В друга купа смесете брашното и солта, направете кладенче и в него изсипете шупналата мая.
Замесете меко тесто, отначало с помощта на лъжица, после може да включите и ръцете.
Няма нужда от много месене. Трябва да се получи много меко и лепкаво тесто.
Тестото за мекици се оформя на топка, намазва се с олио, покрива се със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса.
Може да се приготви от вечерта, да се остави на стайна температура, на не много висока, и на сутринта то ще е бухнало и готово за приготвяне на пухкави мекички.
Вижте още колко калории има в мекичките.