Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тесто»Класическо тесто за мекици с мая

Класическо тесто за мекици с мая

Класическо тесто за мекици с мая
Снимка: Албена Асенова-Писева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
6
"Най-доброто тесто за мекици с мая - класическо, винаги сполучливо и само с няколко продукта."

Необходими продукти

  • хладка вода - 250 мл или газирана
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • захар - 1 с.л. равна
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 450 до 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа затоплете водата. Аз използвах газирана вода без затопляне - на стайна температура. Прибавете натрошената прясна мая и захарта .Разбъркайте и оставете маята да се активира.

В друга купа смесете брашното и солта, направете кладенче и в него изсипете шупналата мая.

Замесете меко тесто, отначало с помощта на лъжица, после може да включите и ръцете.

Няма нужда от много месене. Трябва да се получи много меко и лепкаво тесто.

Тестото за мекици се оформя на топка, намазва се с олио, покрива се със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло да втаса.

Може да се приготви от вечерта, да се остави на стайна температура, на не много висока, и на сутринта то ще е бухнало и готово за приготвяне на пухкави мекички.

Вижте още колко калории има в мекичките.

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: