Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Руски козунак с какаова плънка

Руски козунак с какаова плънка

Руски козунак с какаова плънка
Снимка: Албена Асенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Толкова обичаме козунаци, че бихме си хапнали доста голямо количество от този"

Необходими продукти

  • брашно - 370 грама (бяло)
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • масло - 50 грама
  • мая - 7 грама (суха)
  • прясно мляко - 110 мл
  • захар - 100 г
  • яйца - 2 броя
  • сол - 1/2 к.л.
  • За какаовия пълнеж
  • прясно мляко - 20 мл
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • какао - 4 с.л.
  • масло - 2 с.л.
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сипете маята в дълбока купа и я смесете с малко захар и половината от прясното мляко - затоплено. Покрийте и оставете да втаса на топло за около 10 минути.

Пресейте брашното заедно със солта. Оформете кладенче в средата му и сипете вътре останалото мляко и захар, шупналата мая, разбитите яйца и ваниловата захар.

Постепенно замесете гладко и меко тесто, а към него добавяйте на части разтопеното масло.

Оформете тестото като топка и го покрийте с чиста кърпа. Оставете да втаса на топло до удвояване на обема. Времето за втасване зависи от топлината в помещението.

Междувременно пригответе крема. Смесете какаото с омекналото масло, двата вида захар и прясното мляко. Разбъркайте до еднороден крем.

Разточете готовото втасало тесто на правоъгълник. Намажете кората с какаовия крем и навийте на руло.

Разрежете рулото по дължина и навийте всяка част една върху друга (спираловидно, разрязаната част е навън).

Подгответе си висока малка форма и я покрийте с хартия за печене. Сложете вътре козунака и го оставете да втаса още веднъж.

Намажете бухналия козунак с разбит жълтък. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете козунака вътре. Печете 10 минути, след което намалете градусите на 170 и печете още 50 минути или до пълна готовност.

Руският козунак с какаова плънка е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: