Начин на приготвяне
В купа сипете топлото мляко и разтопеното, но не горещо масло. Прибавете захарта и маята, разбъркайте.
Прибавете пресятото брашно, солта и щипка риган, разбъркайте и замесете меко тесто. Покрийте тестото със стреч фолио и оставете на топло за 1 час.
Премесете втасалото тесто и го разделете на 6 оформени топчета.
Всяко топче разтваряте с точилка тънка кора, в средата поръсвате с част от натрошеното сирене, свивате краищата на тестото на бохчичка и отново разточвате на тънка кора. Така процедирате с всичките 6 топчета.
Нагрейте сух тиган и изпичате пърленките със сирене от двете страни, до златисто кафяв цвят.
Подредете готовите пърленки една върху друга, като помежду им мажете с масло.
Много меки и вкусни пърленки със сирене на тиган.