Начин на приготвяне
Смесете киселото мляко със содата и разбъркайте. Изчакайте да шупне и прибавете солта.
Започнете да прибавят на части от брашното, предварително пресято.
Първоначално бъркайте с лъжица до образуване на топка тесто, след което доомесете с ръце до меко i нелепнещо тесто.
Намажете тестото с малко олио, покрийте го с фолио и оставете да престои 10-15 минути, а през това време пригответе плънката.
Настържете на едро ренде сиренето и кашкавала.
Разделете тестото на 4 части и всяка разтопете на тънка правоъгълна кора върху набрашнена повърхност.
В центъра сложете от плънката и затворете пърленката във форма на плик.
Отново минете с точилката, за да се разпредели равномерно плънката.
Загрейте тиган с незалепващо покритие и го намажете с малко олио.
Печете пърленките по 3-4 минути от всяка страна, до златист загар на средна степен на котлона.
Готовите пърленки намажете със смес от разтопено масло, пресована скилидка чесън и ситно нарязан пресен магданоз.
Добър апетит с моите бързи и лесни пърленки с плънка на тиган.