Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Пърленки»Лесни пърленки с плънка на тиган

Лесни пърленки с плънка на тиган

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3642k5k5981
Лесни пърленки с плънка на тиган
Снимка: Росица Петрова
1 / 2
14/12/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Готовите пърленки намажете със смес от разтопено масло, пресована скилидка чесън и ситно нарязан пресен магданоз."

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 300 г
  • сода - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - около 500 г
  • олио - 1 с.л.
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • за намазване
  • масло - 50 г
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете киселото мляко със содата и разбъркайте. Изчакайте да шупне и прибавете солта.

Започнете да прибавят на части от брашното, предварително пресято.

Първоначално бъркайте с лъжица до образуване на топка тесто, след което доомесете с ръце до меко i нелепнещо тесто.

Намажете тестото с малко олио, покрийте го с фолио и оставете да престои 10-15 минути, а през това време пригответе плънката.

Настържете на едро ренде сиренето и кашкавала.

Разделете тестото на 4 части и всяка разтопете на тънка правоъгълна кора върху набрашнена повърхност.

В центъра сложете от плънката и затворете пърленката във форма на плик.

Отново минете с точилката, за да се разпредели равномерно плънката.

Загрейте тиган с незалепващо покритие и го намажете с малко олио.

Печете пърленките по 3-4 минути от всяка страна, до златист загар на средна степен на котлона.

Готовите пърленки намажете със смес от разтопено масло, пресована скилидка чесън и ситно нарязан пресен магданоз.

Добър апетит с моите бързи и лесни пърленки с плънка на тиган.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: