Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик със зеленчукова плънка и сирене

Тутманик със зеленчукова плънка и сирене

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Тутманик със зеленчукова плънка и сирене
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Често приготвяте класически тутманик? Време е да го разнообразите с малко зеленучукова плънка"

Необходими продукти

  • брашно - около 400 грама
  • вода - 300 мл
  • суха мая - 1 пакетче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 равна ч.лъжичка
  • зехтин - 3 с.л.
  • за плънката
  • печени чушки - 150 г
  • маслини - 200 г нарязани
  • зехтин - 1 с.л.
  • сирене - 150 грама
  • кашкавал - 50 грама
  • за намазване
  • сирене - 30 грама
  • яйца - 1
  • зехтин - 2 с.л.
  • риган - 1 щ.
  • черен пипер - 1 щ.
  • червен пипер - 1 щ.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко вода и сипете в малка част от нея захарта и маята. Разбъркайте и оставете да шупне за 10-тина минути.

Сипете в купа останалата вода и прибавете солта, зехтина и вече шупналата мая. На части добавете предварително пресятото брашно и замесете тесто, което е много меко. Намазнете купа и сложете тестото вътре, завийте го и отавете на топло да втаса.

Междувременно нарежете маслините и ги смесете с натрошеното сирене, настъргания кашклавал, нарязаните чушки и лъжица зехтин, разбъркайте.

Намазнете тава за печене със зехтин и сипете готовото втасало тесто вътре. Без да го премесвате го разпределете равномерно в тавата, а отгоре сипете зеленчуковата плънка.

Хванете тестото от всички страни и дърпайте към средата, за да го сгънете като торбичка и плънката да се затвори.

Обърнете тестото и го разпределете в тавата, забивайки пръстите си в него - така ще се получи желаната грапава повърхност.

Разбийте яйцето и го смесете с подправките, зехтина и натрошеното сирене. Намажете с тази смес тутманика.

Включете фурната да загрее на 230 градуса и сложете вътре тутманика. Намалете на 200 градуса и печете до получаването на приятен загар.

Тутманикът със зеленчукова плънка и сирене е много вкусен, опитайте!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: