Начин на приготвяне
1. За блат на нашия пролетен киш пресяваме брашното и го объркваме с бакпулвера, щипка сол и захар.
Слагаме маслото на парченца и втриваме с пръсти до получаване на трохи.
2. Наливаме студената вода и обединяваме маслените трохи в гладко тесто.
3. Разточваме на тънък блат върху леко набрашнен плот. Тъй като блатът е наистина фин, може да разточим върху пласт хартия за печене и след това директно да обърнем върху формата за киш 27 см диаметър.
Притискаме с пръсти по дъното и стените, за да прилепне добре финият блат за киш и след това намазваме с водичка.
4. Печем на 180°C в предварително загрята фурна за 15 минути.
След като блатът е готов (той не трябва да добива тъмен загар, тъй като му предстои още термична обработка), изваждаме, но не угасяме фурната.
Добре е да сме си приготвили зелениите за плънката предварително или да се заемем с тях, докато се пече блатът за киша.
Пресният зелен лук и листата от спанак, манголд, лапад и цвекло кълцаме на ситно и задушаваме за много кратко в маслото.
На котлона слагаме млякото и сметаната с разбито в тях 40 г брашно, солта, черния пипер и бакпулвера. Бъркаме на слаб огън - 90°C за 5 минути, като добавяме у задушените лук и зелении.
Дърпаме леко сгъстената топла, но не гореща смес от котлона и добавяме разбитите яйца.
Получената кремообразна плънка сипваме във формата за киш върху блата.
Поръсваме с настърган кашкавал и натрошена рикота и печем още 15-17 минути.
Разкошен, лек и ефирен пролетен киш със зелении!
Да ви е вкусен!