Ezine.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Пролетен тутманик със зелении и сирене

Пролетен тутманик със зелении и сирене

Пролетен тутманик със зелении и сирене
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12

Необходими продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 3 бр.
  • сирене - 150 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • киселец - 300 г
  • масло - 2 с.л.
  • брашно - около 1 кг
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 15 г суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята сипете в млякото, добавете 1 с.л. брашно и захарта. Оставете да се активира на топло.

Брашното пресейте, направете дупка в средата и сипете маята. Добавете яйцата (без 1 жълтък), сол и малко олио. Замесете тесто, добавяйки останалото олио с ръце.

Покрийте тестото и оставете да втаса. Киселеца почистете и бланширайте. Задушете в масло, оставете да изстине. Добавете сиренето и смесете.

Разточете тестото на кора, нарежете на ленти. Сложете от плънката върху всяка лента и завийте на охлювче.

Наредете в намазнена тава и оставете пухкавия тутманик да втаса.

Намажете с жълтък и печете на 170-200 градуса до готовност.

Поръсете с малко студена вода, покрийте с кърпа и оставете да почине преди да си хапнете от пролетния тутманик със зелении и сирене.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: